Sunday, February 28, 2010

Makaroni kana salat



Kerge makaroni salat natuke uut moodi.

Koostis:
250g makarone
3 muna
150g grill kana filee
3 porgandit
1 tomat
2 salati lehte
10cm porrut
2 küüslaugu küünt
2spl jogurtit
1tl oliiviõli
1spl sidrunimahla

Valmistamine:
Keeda makaronid ja munad. Puhasta ja riivi porgandid, küüslauk. Lõigu kana ja munad tükkideks. Lõika tomatist, salati lehtedest ribad ja viiluta porru.
Sega kõik koostisained kokku.

Tuesday, February 16, 2010

Maasikad shokolaadis



Maasikad shokolaadis, kiire, lihtne aga elegantne.

Koostis:
maasikad
shokolaad

Valmistamine:
Sulata shokolaad mikrolaineahjus või veevannil.
Mikrolaineahjus
Kiirem viis shokolaadi sulatamiseks.
Tükelda shokolaad väikesteks tükkideks. Pane kuumakindlasse nõusse. Nõu peab olema kuiv ja ei tohi lisada väikestki kogust vett.
Kuumuta mikrolaineahjus keskmisel kuumusel paar minutit. (oleneb shokolaadi kogusest). Sega iga poole minuti järel.

Veevannil
Pane shokolaad kuumakindlasse. Tõsta kauss suuremasse nõusse, vala alumisse kaussi vesi. Vett ei tohi aga minna kaussi kus on shokolaad. Pane pliidile keema.
Vahepeal segada.

Puhasta maasikad, kuivata ja kasta shokolaadi sisse.
Pane küpsetuspaberile seisma.
Söö samal päeval.

Täiuslik shokolaadi juustukook

See on parim shokolaadi juustu kook mida söönud olen.
Tõeliselt taevalik amps ja shokolaadi armastaja unelm.
Tegemist on Nigella retseptiga. Retseptis tegin pisikesed muudatused mis sobisid mulle rohkem.
Soovitan kindlasti ära proovida. Selle koogi tegemine pole nii raske aga tulemus on selle eest super.


(tegin koogi 26cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi)

Koostis:
põhi
200g digestive küpsiseid
70g võid
1spl kakaod

täidis
600g philadelphia toorjuustu
4 muna
4 munakollast
200g tükeldatud tumedat shokolaadi
160g tuhksuhkrut
1spl (kuhjaga) vanilje pudingu pulbrit
170ml hapukoort
1tl kakaot segatud 1spl veega

pealne shokolaad
75g tükeldatud tumedat shokolaadi
125ml 35%koort
1tl mett
1tl kuhjaga võid

Valmistamine:
Koostis ained peavad olema toasoojad.
Põhi
Purusta küpsised peeneks puruks. Sega pehme või ja kakaoga.
Suru lahtikäivasse vormi (26cm) ja pane külmikusse ootele.

Pane ahi sooja 180kraadile.

Täidis kreem
Shokolaad veevannil või mikrolaineahjus shokolaad. Jäta jahtuma.
mikserda toorjuust kohevakmaks. Lisa tuhksuhkur vaniljepudingu pulbriga ja jätka mikserdamist.
Lisa juurde munad, muna kollaed ja koor, mikserda edasi.
Sega kokku vesi kakaopulbriga ning lisa seegi kreemile, ning sulatatud shokolaad. Jätka mikserdamist kuni kreem on ühtlaselt shokolaadi pruun.

Pane ümber vormi hõbepaber (kaitseks).
Vala kreem küpsise pühjale.
Tõsta vorm plaadile ning kalla plaadile kuum vesi. Nii et vesi ulatub poole vormini (nii ei mõrane kook).


küpseta kooki 45-60minutit. Kuni pealt tundub tahke aga raputades ikka võbiseb.
Eemalda hõbepaber ja jäta jahtuma.
Kui kook on maha jahtunud pane see külmikusse ööks seisma.

Pealne shokolaad
Lase koor korraks keema ja eemalda pliidilt. Oota minuti ja lisa sisse shokolaad, mesi ja või. Sega ja lase segul ühtlaseks sulada. Jäta segu jahtuma kuni on käesoe.
Vala ettevaatlikult koogile ja pane uuesti mõneks tunniks külma seisma.

Koogi lõikamine
Hoia nuga kuumas vees, kuivata ja lõika. Iga lõike järel korda tegevust.

Friday, February 12, 2010

Brokoli püreesupp saiakuubikutega



Mõnus kreemjas supp. Mille lisandiks võivad soovikorral olla röstitud saiakuubikud.
Kuna panin retsepti vähe võid-toorjuustu ja rohkelt aedvilju on see toit kerge kehale.
Püüan blogisse rohkem nüüd rohkem lisada kaalu sõbralikke toite, kuna endalgi vaja keha kaalu vähendada.
Supid on selle jaoks eriti head. Ja usun, et ehk hakkab siin tihedamini leiduma ka püree suppe.
Retsepti leidsin Bigoven kodulehelt. Kuigi retsepti kohandasin endale sobivamaks.

Koostis:
500g brokolit
3 suurt porgandit
1 sibul
1 kartul
3-4tl võid
2spl jahu
1 küüslauguküüs
3dl kanapuljongit
4 vett
2spl toorjuustu
soola, pipart

Saiakuubikud
2-3 viilu veidi kõvemat saia
1spl oliiviõli
2 küüslauguküünt
sool, pipar
paprikapulber

Valmistamine:
Potis sulata või ja lisa (puhastatud, tükeldatud) aedvili.
Prae 3 minutit võis. Lisa jahu ja prae veel 2 minutit.
Lisa riivitud/purustatud küüslauk ja maitseained.
kalla hulka puljong ja vesi.
Keeda kuni aedviljad on pehmed. Sega sisse toorjuust.
Blenderda blendris või mikserda saumiksriga. Pane potti tagasi ja soojenda uuesti üles.

Röstitud saiakuubikud
Lõika sai kuubikuteks. Pane kaussi purustatud küüslauk, õli, maitseained ja saiakuubikud. Sega kuni kuubikud on seguga kaetud. Pane saiakuubikud ahju plaadile 220c 15 minutiks.


Serveeri suppi saiakuubikutega või ilma, mõlemat moodi on supp väga hea.

Hiinakapsa salat pita saia vahele


Kuna panin juba pita saia retsepti üles siis lisan blogisse ka salateid mida pita saia vahele hästi sobiksid.
No tegelikult sobib ju peaaegu, et kõik: erinevad võileivakatted ja salatid.
Pita saiaga on salatit aga mugavam süüa kui saiaga. Pistad salati saia tasku ja ei kuku teisest otsast välja.
Koguseid ma seekord ei lisa, eks igaüks isab omale maitsele ise kui palju midagi soovib.

Koostis:
hiinakapsas
lõhe ahju filee (võib asendada ka külmsuitsu lõhega)
marineeritud kurk
värskekurk (kooritud)
porru
maitseained

Aedviljad juustuga


Lihtne ja tervislik roog.

Koostis:
2 suurt kartulit (kooritud, viilutatud)
500g külmutatud aedvilja segu (porgand, lillkapsas, bokkoli)
3spl fetajuustu
75g riivjuustu
sool, pipar

Valmistamine:
Keeda aedviljad.
Lisa riivjuust ning murenda peale fetajuust. Sega. Serveeri soojalt.

Porgandi-tuunikala salat



Koostis:
3 suurt porgandit
1 sibul
1/4 osa väiksemast punasest kapsast
80g tuunikala konserv oliiviõlis
sool, pipar

(1spl sidrunimahla)

Valmistamine:
Riivi porgandid, tükelda sibul ja lõigu kapsast peened ribad.
Kalla ära konservst suurem osa oliiviõli.
sega koostisained kokku ja maitsesta. Lase veidi seista.
Soovikorral lisa veidi sidrunimahla.

Thursday, February 11, 2010

Pita sai


Hea vaheldus võileibadele.
Pita sai on õhuke saiatasku. Koos sisuga näeb välja kui hamburger, kuigi hoopis kõhnem. Ja muidugi soovitan sisuks valida tervisliku salati.

Koostis:
10dl nisujahu (soovitan sellest 4dl olla täistera nisujahu)
5dl käesooja vett
1 1/2tl pärmipulbrit
1spl suhkurt või mett
1tl soola
õli

Valmistamine:
Sega vesi, pärm ja suhkur. Jäta 10-15minutiks seisma.
Sega teises kausis jahu ja sool. Lisa sellele pärmivesi ja sega.
Sõtku 10-15 minutit, kuni tainas käte küljest ilusti lahti tuleb.
Kata kauss ja taignapall õliga.
Jäta kolmeks tunniks rätiku alla sooja kohta seisma, kuni taigna kogus on kahekordistunud.

Tee taignast 14 palli. Jäta rätiku alla 15 min. seisma.
Soojenda ahi 250kraadini.
Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ning plaat ahju ala osasse. Tee pallidest lapikud umbes 10cm ringid.
Küpseta ahjus 4 minutit ja keera ümber, küpseta veel 2 minutit.


(Usun, et retsept on pärit siit)

Riisi-spinati pirukas

Inspireeritud Kreeka feta-spinati pirukast mis on filotaignaga, tegin ma veidi teistsuguse piruka.
Krõbedase koorikuga riisi-spinati ja feta pirukas.


Kui veidikene rohkem vaeva näha, saab samast retseptist, teha armsad väikesed pirukad muffini vormis.

Kooriku retsepti leidsin siit

Koostis:
Sisu:
2dl keetmata riisi
500g külmutatud spinatit
100g fetajuustu
sool, pipar

Koorik
4dl nisujahu
1/2tl soola
1 1/2dl oliiviõli
2/3dl keefiri, hapupiima või jogurtit


Valmistamine:
Koorik
Sega jahu soolaga.
Lisa õli ja keefir.
Sega ainult niipalju, et koostisained seguneks.
Rulli taignarulliga küpsetuspaberite vahel pool taignast ja paiguta vormi.
Pane külma.
Keeda riis ja spinat. Lase veidi jahtuda ja lisa murendatud fetajuust.
Pane riisisegu vormi taignale. Rulli teine osa taignast ning pane katteks peale.
Vajuta äärd kinni.
Kui tainast üle jääb siis tee neist küpsiste vormide abil kujundid ja pane piruka peale. Hoia veel veidi külmikus (10min)
Küpseta 230kraadiga umbes 45minutit.

Pisikestele muffinivormis pirukatele lisasin veel singitükke ja juustu. (ühe korra tegin ainult singi-juustu sisuga)
Paigutasin kõigepealt põhja, taignast küpsisevormiga tehtud, kujundi. Siis umbes 10x10cm taignaruudu, panin sisu ja katsin ning kinnitasn taignaservadega pealt.

Monday, February 8, 2010

Kaerahelbe küpsised


Koostis:e

3dl kaerahelbeid
1dl jahu
1dl suhkurt
1tl küpsetuspulbrit
1/3dl šhokolaadi tükke
1/2dl mandlilaast
1/2dl kuivatatud õunu

2 muna
3spl kanget kohvi

Valmistamine:
Pane ahi sooja 180kraadi.
Sega kokku 7 esimest koostisainet, lisa klopitud muna ja kohvi.
Sega läbi.
Tee lusika või käte abil pallikesed mille vajutad panniplaadile laiaks.
Küpseta 20 minutit.

Kiivi-banaani smoothie


Smoothie on mõnusaks vahepalaks või kiireks hommikusöögiks.

Koostis:
1 kiivi
1 banaan
200ml maitsestamata jogurtit
1dl piima
1spl mett

Valmistamine:

Koori puuviljad, tükelda väikesmaks.
Blenderda kõik koostisained mõne minuti.

Lihtne jäätis


Jäätis on alati üks mu suur lemmikuid. Nii väga igatsen Eesti koorest jäätist.
Ise tegema varem ei hakanud kuna oli arvamus, et seda saab teha ainult jäätisemasinga. Aga vot tänu Ragne toredale blogile, Kokkama Ragnega, olen nüüd minagi targem ja suu magusam.
Tegemine ise on väga lihtne ja tulemus väga hea.

Meie pere lemmik on mee ja kreeka pähklitega.



Koostis:
2dl kondentspiima (ikka ise tehtud)
6dl 35%koort

Lisandiks mida ise soovid.
Mina kasutasin
variant 1: kakao, šhokolaadi tükid
Variant 2: kreeka pähklid, mesi

Valmistamine:
Vahusta vahukoor. Lisa kondentspiim ja jätka veidikeseks veel vahustamist.
Lisa soovitud lisand ning sega läbi.
Pane sügavkülma. ragne oma blogis soovitas küll 5-6 tunniks aga minule sellest ei piisand ning jätsin kogu ööks.

Plaanis varsti ära proovida ka Oreo (Doomino) küpsistega.