Monday, January 11, 2010

Manhattani toorjuustukook (talvehõnguline)



Manhattani toorjuustukoogi retsepti olen leidnud Nami-namist. Paar korda varem seda kooki teinud. Seekord tegin aastavahetuseks ja muutsin seda endale meelepärasemaks ja veidike talvisemaks.

Põhi:
11 digestive küpsist
1dl mandlilaaste
2spl suhkurt
60g võid

Täidis:
650g toorjuustu (Philadephia ja üks mascarpone)
3 muna
80g suhkurt
1tl kaneeli
1tl vanillit
1dl kuivatatud jõhvikaid
konjakit

Kate:
400g maitsestamata jogurtit (10%)
2spl (kuhjaga) suhkurt
1tl vanillit

Kaunistuseks kakaod.

Plaanisin panna põhjale ka riivitud apelsini koort aga just siis avastasin, et apelsinid otsas. Siin meil küll hoovipeal apelsini puu aga pimedas ei julge ma oma jalga kõrge heina sisse panna. Nii jäigi ära.

Valmistamine:
Eelnev päev panin jõhvikad konjaki sisse likku.
Purustasin küpsised, segasin sulatatud või ja mandli laastudega. Surusin lahti käivasse tordivormi (26cm läbimõõt).
Põhja tõstsin külmikusse ootele.
Täidise ained (v.a jõhvikad) mikserdasin omavahel.
Põhjale tõstsin jõhvikad ja valasin täidise põhjale peale.
Küpsetasin ahjus 180kraadiga 30-35 minutit. Lasin 20 minutit jahtuda.
Katte ained sedasin ja tõstsin ettevaatlikult koogile.
Küpsetasin 230kraadises ahjus veel 10 minutit.
Kui kook oli jahtunud lõikasin paberist šablooni ja panin koogile. Puistasin peale kakaod kaunistuseks.

(Nami-namis kirjas, et toorjuust peab olema toasoe, muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada. Seekord läks see meelest aga miksriga sain hakkama).
Koogisööjad kiitsid.
Aga üldse on manhattani kook igatmoodi alati hea.

No comments: