Thursday, January 21, 2010

Sai mida sõtkuma ei pea (No-knead bread)

Kõige mõnusam ja kodusem lõhn elamises on saia (leiva) lõhn. Kindlasti üks suur põhjus saia küpsetada on juba ainult selle mõnusa sooja lõhna pärast, samas aga süüakse meie kodus saia väga palju. Mu mees sööb peaaegu iga toidu kõrvale saia ja värske sai on pannud ka poja tihedamalt käe saia järele sirutama.

Varem kui meile tuttavad Eestist külla tulid siis suureks hitiks oli poodides olev krõbeda koore ent pehme sisuga sai. Nüüd ma juba mõnda aega seda saia ei osta vaid teen ise.

Saia teen vahest täistera jahust ja vahest nisujahust või mõlemat jahu pooleks. vahel panen sisse erinevaid seemneid või pähkleid.
See sai on eriti vahva selle poolest, et seda sõtkuma ei pea. Oote aeg on küll kaua aga mässamist sellega vähe.

Retsepti leidsin googeldades "no-knead bread". Tuleb päris palju erinevaid lehti kus valmistamis õpetus.


Koostis
6dl jahu
1tl kuivpärmi
1 1/2tl soola
3dl käesooja vett

Kiir kaerahelbeid, kaerajahu, seemneid. Oma soovi järgi mida soovid saia sisse või peale lisada.

Valmistamine:
Sega nõus kuivained. (Seemned, pähklid hiljem)
Vala juurde vesi ja seda taigen ühtaseks. Taigen jääb kleepuv.
Pane õhukindlasse anumasse või kata nõu korralikult toidukilega.
Jäta seisma 12-18 tunniks. (soojemal ajal 12, külmemal ajal 18)
(Mina valmistan eelmine õhtu valmis)
Peale 12-18 tundi: Taignale on kerkinud mullid ning taigen on ikka veel väga kleepuv.
Raputa lauale palju jahu ning tõsta taigen jahu peale. Kata taigen igalt poolt jahuga. (Seda on veidike raske teha kuna taigen on väga kleepuv.)
Nüüd on ka aeg lisada seemned, pähklid.
Tõsta tagasi õhukindlasse anumasse ja lase seista 15 minutit.

Võta puuvillasest riidest köögirätik. Aseta rätikule kaerahelbeid, kaerajahu või seemneid. Pane taigen rätikule ja kata see üleni kaerajahuga. Kata puuvillase rätikuga sai. Lase seista 2tundi.
Pool tundi ennem saia ahju panemist kuumuta ahi 250kraadini ja pane ahju ahjupott koos kaanega!
Peale poolt tundi tõsta taigen potti ja pane kaas peale. Küpseta pool tundi. ära ava vahepeal ahju. Alanda temperatuur 200 kraadini ning eemalda ahjupoti kaas. Hoia veel 20-30 minutit ahjus. Kuni sai on pealt kuldpruun.
Võta ahjust välja ja lase seista 1 tund. Ära ennem lahti lõika!




Saia tegemise kirjeldus on küll pikk aga tegu ise lihtne.
ära hoia saia kilekotis, muidu koorik läheb pehmeks. Mina hoian puuvillases köögirätis.

No comments: