Friday, December 18, 2009

Stollen

Stollen - saksa jõulukook.
Täna tegin valmis Stolleni, martsipaniga. Maitsesin pojaga vaid ühe tüki. Ülejäänu ootab jõule.
Stollen olevat kõige parem kui seisab nädal või paar.
Peaks kohe kõrgema kapi otsa ära peitma.

Terve kodu on mõnusat koogilõhna täis. Kõnnin mööda elamist ja tõmban aroome endasse.












Stollen martsipaniga.


Koostis:
1 spl pärmi
2/3tassi sooja piima
1 muna
1/3 tassi suhkurt
1/2 spl soola
1/3 tassi võid
2 1/2 tassi jahu
1/3 tumedaid rosinaid
1/3 heledaid rosinaid
1/3 suhkrustatud kirsse
2/3 suhkrustatud sirduni, apelsini, laimi segu
1/3 mandlilaaste
õli
150g martsipani
1spl tuhksuhkrut
1tl kaneeli
veidike veel võid määrimiseks

Valmistamine:
Rosinad vette ööks vette likku.
Segada pärm piimas. Lase seista 10minutit.
Segada kokku piim, muna, suhkur, sool, või ja 2 tassi jahu. Segada korralikult.
Lisa ülejäänud jahu ja sõtku tainast.
sõtkuda sisse rosinad, kirsid, tsitruse segu ja mandlilaastud.
Sõtkumist jätkata umbes 8 minutit.
Kata kauss ja taignapall õliga. Paiguta kausile köögirätik ja lase soojas seista, kerkida. (umbes 1 tund).
Laduda tainas laiali, voolida martsipanist pikk vorst ja panna taina keskele. Voolida tainas kokku (piklikuks), nii et martsipan jääb keskele.
Panna pannile (kokku pandud ääred plaadi pool).
Katta riidega ja lasta seista (umbes 45 minutit).
Kuumutada ahi 175kraadini ja küpsetada 10 minutit. Siis muuta ahju kuumus 150 kraadile ja küpsetada 30-40 minutit.
Lasta veidike jahtuda ja määrida võiga. Raputada peale kaneeli ja ohtralt tuhksuhkrut.
Lasta seista 1-2nädalat.

No comments: